Festival „LICIDERSKO SRCE", Užice 2011.

Međunarodni dečiji folklorni festival „Licidersko srce" osmišljen je kao jedno veselo druženje tokom kojeg će se sklopiti nova poznanstva, naučiti nove igre i pesme, upoznati druge kulture i na najlepši način predstaviti tradicija svoje zemlje. Upravo je to i cilj ovog festivala - da uspostavi, razvije i ojača prijateljske odnose među zemljama, da promoviše kulturnu saradnju i bogatstvo različitosti i pruži podsticaj za očuvanje i negovanje tradicije i kulturnog nasleđa. Ovogodišnji, treći po redu festival koji je trajao od 19. do 24. avgusta, održan je pod pokroviteljstvom Grada Užica i Opštine Nova Varoš, a u organizaciji Udruženja građana „ERA". Festival su podržali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije u saradnji sa Turističkim organizacijama Užica, regije Zapadna Srbija, Zlatibora, Turističkom organizacijom Srbije,Turističko-sportskim centrom Zlatar i ustanovom Narodni muzej Užice. Generalni sponzor je Naftna industrija Srbije – NIS, a medijski sponzori su bili Medijski javni servis Srbije – RTS, Dnevni list Danas i Regionalna televizija LAV, Užice.

Na prethodna dva festivala učešće je uzelo oko 800 dece uzrasta od 8 do 15 godina iz zemlje i inostranstva, dok je program festivala videlo oko 20.000 posetilaca u Užicu, na Zlatiboru i Mokroj Gori. Ove godine festivalska dešavanja odvijala su se i u Novoj Varoši.To je siguran pokazatelj da festival „Licidersko srce" postaje regionalna manifestacija po kojoj je ne samo Grad Užice, nego i ceo region postao prepoznatljiv.
Na ovogodišnjem „Liciderskom srcu" učestvovalo je oko 500 dece, iz 5 zemalja, ukupno 10 ansambala:
-Folklorni ansambl „ERA" iz Užica,
-Folklorni ansambl „Veseli Marki" – Beltinci iz Slovenije,
- Akademsko kulturno umetničko društvo „Sonja Marinković" iz Novog Sada,
-Ansambl „Krupica" iz Moskve - Rusija,
-Gradsko kulturno – umetničko društvo „Kosta Abrašević" iz Bačke Palanke,
-Ansambl „Kočo Racin" iz Skoplja - Makedonija,
-Kulturno – umetničko društvo Doma kulture Nova Varoš iz Nove Varoši,
-Centralno kulturno – umetničko društvo mladih „Veselin Masleša" iz Banja Luke – Republika Srpska
-Vlaška izvorna dečija folklorna grupa iz Bogovine i
-Kulturno – umetničko društvo „Prvi partizan" iz Užica.
Festivalski program se održavao na gradskom trgu u Užicu gde je bilo svečano otvaranje i zatvaranje festivala, zatim su se festival selio na Zlatibor na Kraljev trg i u Novu Varoš, pa je gostima iz inostranstva bilo predstvaljen i jedan deo lepota Zapadne Srbije.
Osim koncertnog programa, ove godine festival su obogatile i dodatne aktivnosti i sadržaji:
-izložba narodnih nošnji zemalja učesnica u Jokanovića kući u Užicu koja je bila otvorena tokom svih dana trajanja festivala
-deca su aktivno učestvovala u grnčarskoj radionici i uz pomoć
veštih majstora grnčara pravila predmete od gline na tradicionalan način u poznatom selu Zlakusa
- organizovana je i poseta Drvengradu gde su učesnici dali kratak program i družili se sa turistima, ponosno predstavljajući svoje tradicionalne igre i pesme
-u Malom parku u Užicu organizovane su čak tri folklorne igraonice koje su bile svojevrsna razmena znanja, iskustava i pozitivne energije. Svaka je bila različita i drugačija i na njima su folklorci učili jedni druge po neku igru iz svoje zemlje, a u svemu je aktivno učestvovala i brojna užička publika. Ove igraonice su postale zaštitni znak festivala i nešto po čemu ga svi sigurno pamte. Na njima je učeno i poznato Ersko kolo, koje su na zatvaranju festivala igrali svi ansambli.
-organizovana je Humanitarna akcija „Licidersko srce deci Japana" . Deca su svojim velikim srcem na najlepši način zamislila kako da bar na trenutak vrate osmeh drugarima iz Japana, pružiće im liciderska srca na dar.
Srce je oduvek bilo simbol ljubavi. U ranijim vremenima, zaljubljeni su često poklanjali srca, i to liciderska srca.
Pokloniti nekome licidersko srce značilo je da ste mu poklonili svoje srce. Što je ljubav bila veća, veće je bilo i srce. Onda je, međutim, moda iskazivanja ljubavi na ovakav način prestala, a tako se smanjivao i broj onih koji su pravili ove slatkiše. Danas je, čini se, opet došlo njihovo vreme.
Postoji mnogo prilika da se pokloni licidersko srce. Nekada su se ona sa ogledalcima davala isključivo voljenim osobama, kako bi, kada se pogledaju u njemu, videle ko je u tom srcu. Ovog puta kupovinom liciderskog srca, svako je mogao da se priključi ovoj humanitarnoj akciji, koja je trajala koliko i sam festival.

Upravo zbog toga, otvaranju festivala je lično prisustvovao ambasador Japana, Njegova Ekslencija Tošio Cunozaki.Gost festivala je bio i ambasador Rusije, Njegova Ekselencija, gospodin Aleksandar Konuzin, koji je zvanično otvorio festival.
Organizatori festivala je nakon svečanog otvaranja Užičanima poklonili i koncert poznatog rok pevača Neše Galije.
Promoter i voditelj progama bio je poznati srpski glumac Milorad Mandić Manda.
Zatvaranje festivala nije obeležilo samo čuveno Ersko kolo, već i činjenica da je onog trena kada je zatvoren treći, odmah otvoren i četvrti festival, i uz zvuke divne pesme „Makedonsko devojče" gostujućeg orkestra iz Skoplja, igralo se lako kolo ne samo na sceni, već i na čitavom trgu. Publika je uz aplauze, igru i pesmu pozdravila ovu lepu najavu budućih festivala.

Neka nas deca spajaju, poručuje organizator festivala Udruženje građana „ERA", sa željom da ovo bude samo početak velikih prijateljstava i širenja dobrote i ljubavi.